niedziela, 12 sierpnia 2012

Naukowe eksperymenty na aloe vera

W 1963 roku – zakończył się sukcesem eksperyment przeprowadzony przez trzech naukowców ze Stanów Zjednoczonych, którzy podawali miąższ aloesu osiemnastu ochotnikom , którzy cierpieli z powodu wrzodów występujących w układzie trawiennym. Odnotowano u nich dużą poprawę samopoczucia i szybki powrót do zdrowia. Od 1969 roku do końca lat 80-tych badaniu poddano antyzapalne, antybakteryjne oraz antygrzybicze właściwości pewnych substancji zawartych w soku Aloe Vera, takich jak mukopolisacharydy, czy antrachinony. Potwierdzono, że zwalczają one streptokoki oraz drożdże (Candida Albicans) oraz ich mutacje. Zauważono, że w przeciwieństwie do zwykłych antybiotyków nie wywołują negatywnych skutków w organizmie.
Nie można również pominąć faktu, że już kilkanaście lat wcześniej dostrzeżono wielkie walory kosmetyczne aloesu. Jest on ważnym komponentem kremów o działaniu nawilżająco-regenerującym, maseczek , które działają zarówno nawilżająco, jak i odżywczo, szamponów oraz odżywek do włosów, a także mydeł. Decydując się na zakup produktów aloesowych trzeba wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny zawierać przynajmniej 20% składników aloesowych .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz